Grand écran Grand écran Grand écran Grand écran Grand écran Grand écran
1940, l'annada de l'Exòde. Per Alan Roussot, l'arribada a Periguërs. Per l'umanitat, la descobèrta de la cròsa de Las Caus a Montinhac.
A 15 ans, Alan Roussot rencontra son mèstre en art parietal e son pair espiritual en la persona de l'abat Enric Breuil que lo pren jos son ala.
Dempuèi son Q.G. del Mostier, Alan Roussot es totjorn al corrent de las novèlas preïstoricas las pus recentas. Radiò Vesèra, aquò’s el !
Botat "dins las cambas" de l'abat Glory per l'abat Breuil, Alan Roussot l'ajuda a partir de 1953 a efectuar los relevats al calc de qualque 1200 figuras gravadas dins la cròsa de Las Caus.
Fin coneisseire de tots los sitis ornats del Perigòrd, Alan Roussot nos descriu una especificitat locala : los misteriós "tectifòrmes", apelats atal per l'abat Breuil a Bernifal en 1903.
Alan Roussot a dobèrt per nosautres l'album de sos sovenirs d'enfància e de jovent que conta l'istòria d'una vida e la de la sciéncia de la Preïstòria en Perigòrd al sègle passat. Tenèm a lo mercejar per aquels documents.
Conservator en cap al musèu d'Aquitània a Bordèu, onte èra responsable de las colleccions preïstoricas, Alan Roussot a tanben estudiat tota sa vita l'ensemble dels sitis classats del Perigòrd e ne’n a repertoriat tots los archius, siti per siti. 
Podètz escotar aquí un document tot a fet excepcional : la votz de l'abat Breuil reculhida lòrs d'una entrevista menada per lo doctor Sahly en setembre 1963, a prepaus de las grandas divisions del Paleolic superior establidas per l'abat. 
Sur les chemins de la préhistoire, l'abbé Breuil du Périgord à l'Afrique du Sud
Aquò’s l'abat Breuil que a descopat çò qu’òm apelava enquera "l'Edat del Rèn" en talhon per situar diferentas fòrmas de culturas e d'art.
"Sus los camins de la preïstòria" conta magnificament son caminament de sabent e de prèire, manca qu’aquò fuguèsse l’encontrari... 
Article | L'òme de la Ferrassia | Videòs | Somari